två vänner... =)


Här är ett kort matte tog när jag och Bilbo och Minna var i skogen och lekte, våra mattar plockade svamp. Vi blev blöta o fina i skogen och här är vi hemma hos Bilbo o Minna igen. Det är jag och Bilbo på kortet, han är lite större än mig Bilbo, men vi leker fint ihop ändå =)


{------------------------------------------}



Förra veckan tog matte med mig och Martin till ett för mig, helt nytt ställe. Där ficj jag träffa en STOOOR hund, men fick lära mig att det är en häst! han heter Tjalle, jag tyckte han va lite otäck i början! Men nyfiken som jag är så hälsade vi på varandra. Han verkar helt oki! luktade lite konstigt och är stor som sagt, i alla fall för mig!


när vi varit ute och promenerat ihop en stund, jag, matte och Tjalle med Martin på ryggen så slappnade jag av, han var ju snäll den där oxå hade jag ju matte o Martin med mig. Vi tog en härlig tur i skogen o jag fick springa både med o utan koppel. Här har matte sagt åt oss alla att vara stilla så hon kunde ta ett kort.
Visst är vi fina?! :)

{----------------------------------------------------------------------------}

Imrose tog jag o matte en skön promenad upp i skogen. Vi gick inte vid elljusspåret idag utan gick rakt ut i riktiga skogen. Många spännande lukter som vanligt =) Både jag o matte tycker om våra morgonturer när vi är ensamma i skogen och i morse var det jätteskön luft o skönt :)

Hemma igen fick jag frukost och medicin av matte... medicinen var ingen höjdare, till o med jag som annars äter ALLT tyckte den va konstig att äta upp, även om matte försökte gömma den i blodpudding godis. Jag är väl inte så lättlurad heller?! men matte fick i mig den till slut, genom att stoppa den i munnen på mig och inte låta mig spotta ut, så fick jag godis efteråt istället. det var inga större oroblem även om jag såklart måste spotta ut den några ggr o kolla vad det var innan jag svalde den...!

Ha nu en skön dag ! tassen/ D


När matte...

Som jag trodde! när matte kom hem vankades det något roligt! vi tog en lååång promenad på vägar jag knappt gått förut! vi var ute strax över en timme, matte, husse o jag!

jag hade full sjå att kolla o springa o lukta så jag ville väl inte riktigt gå i kopplet som matte tyckte,
hon blev lite arg me jämna mellanrum o fick påminna mig ganska mycket att jag skulle gå sakta o inte
fick gå på så kopplet blev spänt.
Som om det är MITT fel att matte o husse går så sakta...
dessutom är det lätt att glömma bort sig o öka tempot steg för steg när man är unghund :)

en skön promenad hade vi i alla fall!

snart sooovdags... skönt.




Veterinären...

Imorse vaknade jag av mattes väckarklocka! Älskar när den ringer! matte klädde sig så tog vi en sväng upp i skogen, sen fick jag min frukost och efter det skulle vi tydligen åka bil!

Efter en liten stund i bilen så fick jag hoppa ur vid ett hus, där inne luktade det av massa spännande djur! jag hade fullt sjå o lukta överallt! matte o husse gick med mig till en våg, nästan 20 kg väger jag nu! jag börjar bli stor! =)

sedan fick jag stå på ett bord medan en snäll tjej kliade mig i pälsen o pratade med mig *skönt* hon pratade med matte o husse o frågade massor om vilken mat jag äter osv.
I alla fall så sa veterinären att det var något som heter Stafylokocker som gjorde att jag hade fått lite utslag i huden, jag fick tabletter som skall ta bort infektionen oxå fick matte o husse köpa ett nytt schampo till mig som ska vara bra. Hoppas det slutar klia nu och att jag slipper få såna här prickar igen! Veterinären trodde att det kanske hade blommat ut pga den varma sommaren och eftersom jag löper nu...

resten av dagen ska jag vara hemma med husse och ha det bra! o ikväll kommer matte hem, får se om hon har några roliga upptåg på gång! =) det brukar hon ha!

puss på er/ D

Onsdag!

Idag sov matte länge, när hennes klocka väl ringde blev jag jätteglad, den brukar innebära skogspromenad! men matte släppte bara ut mig utanför huset, sen gick hon in i duschen. Jag blev lite besviken men sen när matte for så var husse kvar. Så vi har haft en mysdag ihop istället! Varit ut i skogen mitt på dagen också har jag sluppit vara ensam hemma. =)

När matte kom hem från jobbet så blev jag JÄTTEGLAD för även om jag har sällskap av någon av husse eller matte så blir jag lika lycklig ändå när den andra oxå kommer hem!

Ännu gladare blev jag när matte satte på sig träningsbyxor och när Pontus kom, då VET jag att det blir promenad! matte, husse och Pontus tog med mig ut i skogen, vi gick o gick, jag fick springa lös o bara njuta av alla härliga dofter. Lite småjobbigt bara o hålla koll på de där människorna som inte kan hålla ihop! måste springa mellan o kolla så ingen tappar bort sig, man vet ju aldrig!

När vi kom hem kände jag på mig att matte hade något i görningen och mycket riktigt, så smutsig som jag var tyckte hon att jag behövde tvätta mig! usch! när hon lockade på mig o gick mot badrummet så gick jag till husse istället men matte ropade på min o såg lite sträng ut så jag följde med iaf, sist fick hon bära dit mig för jag gillar inte o duscha, men idag gick jag själv o då blev matte glad o jag fick godis redan INNAN hon hade duschat mig?! helt toppen! sen hade jag tur så hon badade mig inte riktigt, hon bara sköljde av det värsta med vatten o sen torkade hon mig länge med handduk och det är lite skönt faktiskt, så fick jag lite godis igen när hon var klar, hon tyckte jag var duktig, det märktes!

nu har jag precis ätit upp all min kvällsmat, var hungrig efter skogen, och ligger i min biabädd o slumrar.

imorgon ska jag till veterinären, jag har nästan som något slags eksem som kliar på magen, matte tror jag bara är torr i huden men hon har ändå bokat en tid hos veterinären så de får kolla det. Håll en tumme för mig att det går fint där imorgon!

tass på er! / D


Lite bilder ur mitt liv!


min första promenad i skärddarbacken!


Redan från början älskade jag att bära på saker, husses handskar på promenad tex!


här myser jag o matte på köksgolvet!


Jag o Martin på promenad


Bäst blir det när man bär kopplet själv!


Här hälsar vi på i Torsby. Jag och min mamma Vanja.


Spanar ut över sjön i sommarstugan


Midsommarfin! Matte gjorde en egen krans till mig


Sommarmys!!


Lånat mattes solglasögon


Här plockar jag blåbär. Det är jättegott!


Semester i Göteborg. Husse och Småhussarna fiskade krabbor i havet, jag o matte tittade på!


Så det där var några av alla kort som finns på mig. Matte har kameran framme mest hela dagarna så kommer garanterat komma upp fler kort så småningom!

Ikväll har jag hälsat på mina kompisar Bilbo och Minna som bor hos Malin, Mika o Viktor. Viktor är bra, han matar mig gärna från bordet, vilket inte gillas av de vuxna! Idag tog vi en långtur i skogen alla vi hundar och våra mattar. HÄRLIGT!

Nu har jag precis ätit lite kvällsmat och ska snart gå ut på en sista kvällskissning, sen är det sovdags! jag är kvällstrött o gillar inte så mycket att gå ut o kissa sent men matte o husse tycker jag ska göra det ändå...

god natt sov gott!

En alldeles egen blogg :)

Decibel är då mitt namn, eller Kristaras Dramatic Decibel för att vara korrekt!
Men det namn jag lyssnar på är Decibel.

Jag är en snart ett år gammal tik (har födelsedag och ser fram emot presenter den 21/9) som bor i Borlänge hos min familj som består av matte Emma, husse Rickard, två småhussar Martin och Sebastian och kattkompisarna Dorabella och Alf.

Mina speciella egenskaper som gör mig så älskvärd är att jag är social, snäll och älskar att gosa! Bland det bästa jag vet är när matte eller husse hoppas i träningskläder, tar fram kopplet och tar mig ut på långpromenad i skogen!! Jag älskar verkligen att få springa fritt och lukta på allt spännande! jag blir alldeles stollig när det vankas promenad! Jag älskar även godis och beröm och att hälsa på hemma hos andra människor för de brukar fjäska för mig med skinka o sånt =) Matte beskriver mig som snäll, tillgiven, smart o lättlärd, det är väl snällt av henne! Sen är jag vacker förstås! till o med matte har lärt sig älska mina långa öron (även om de är i vägen ibland när man dricker vatten)

Jag tidigt i våras

(¯`°•.¸ ღ♥ღ ¸.•°´¯)

Innan jag kom till familjen i Borlänge bodde jag kvar hos min mamma Vanja i Torsby,
Där var vi en stor familj och i somras var jag och hälsade på min gamla matte Christina o husse Tony, lillmatte, mamma Vanja och de andra hundarna på kenneln.

Där på Kristaras som jag är född och där jag bodde de första 6 månaderna i mitt liv fick jag en fin start.
Enligt min matte är det jättebra för hon tycker jag är en kanonhärlig hund, som hade jättefina grunder att bygga vidare på när jag flyttade till dem.
Jag kunde redan enklare saker som att sitta när jag skulle få godis och innan jag gick ut, jag hade lite koppelvana så klart och var rumsren
(matte brukar skvallra och berättat att det minsann hände någon liten olycka inne ibland i början, men det är inte så lätt o flytta till nytt hem när man är 6 månader så jag anser att jag var rumsren och visste att det var ute jag skulle uträtta mina behov)
Jag kunde mitt namn och kom när man ropade på mig och jag hade även lärt mig att komma när de visslade i visselpipan. Jag var en härlig liten tjej som gillade och gosa och vara till lags men jag var lite reserverad inför nya saker, de va liksom lite lättare att låta någon av de andra hundarna kolla in lite otäcka saker först.
Jag var iaf så helgo så min nya matte blev kär i mig vid första mötet och ungefär en vecka senare hämtade hon och husse hem mig.

Jag kanske hade varit en lika trevlig hund även med en annan start i livet men matte tycker om att veta att jag vuxit upp med bra människor i flocken och me mycket kärlek som gjort mig trygg i mig själv.
Sen vet jag att hon även tycker det är bra att ha någon med erfarenhet av sådana hundar som mig själv att prata med och få tips och råd ifrån.

(¯`°•.¸ ღ♥ღ ¸.•°´¯)

Innan jag nu fick den här egna bloggen så skrev matte väldigt mycket om mig i sin egen blogg, men hon tyckte nu att det var dags jag fick en egen så hon kan skriva om mig, o livet med mig, o dessutom då har kvar bloggen som en påminnelse om allt skoj som händer kring mig, allt bus jag gör o allt jag lär mig.

För lär mig, det gör jag, jättemycket!
Jag älskar att lära mig nya saker och det är så kul att se när matte o övriga i familjen blir så GLADA för att jag tex sätter mig ner *de är lustiga de där människorna*
Det är mest matte som tränar med mig, sen visar hon husse och småhussarna som genast hänger på och tycker det är roligt att vara ute med mig eller ge mig godis om jag skäller när de säger skall eller går fint i koppel osv. Vi har roligt ihop helt enkelt, de ber mig göra saker och jag får godis, det måste man väl kalla "vinn vinn situation"

(¯`°•.¸ ღ♥ღ ¸.•°´¯)

För att göra en lång (ca 5 månader) historia kort så kan jag ju här berätta lite punktvis om mitt liv

* 2010 03 21 denna söndag kom matte och husse till Torsby för att kika på mig, de behövde självklart inte fundera så mycket utan bestämde sig direkt för att jag var hunden i deras liv =)

* 2010 03 26 denna fredag kom matte och husse med bilen och hämtade mig. Jag var lugn o snäll hela bilresan, väl på plats i Borlänge gick jag runt och bekantade mig med huset, min biabädd och mina matskålar. Jag hälsade på katterna och blev lite rädd för jag såg en hund i spisen, matte visade att den inte var farlig, var ju bara en spegelbild av mig själv =)
Sedan sov jag nedanför mattes sida på sängen, hon fick hålla en hand nere vid mig så jag kunde slappna av, hennes doft var en liten form av trygghet i allt detta nya.

utdrag ur mattes blogg dagen efter att jag kom:
kl 5.30 väcktes jag av en mjuk nos som buffade på handen min. tittade upp och ser rakt in ett par bruna ögon och ett mjukt hundansikte som vilar hakan mot madrassen. Den blicken o glädjen när jag sa nemen gomorron Decibel, ja den går ju inte o motså.
Herregud kl va ju 5.30, dags o gå upp! LIVET ÄR ETT ÄVENTYR!! o Decibel tyckte de va dags att upptäcka skräddarbacken :)

* Den första tiden ägnandes det mest tid till att lära känna varandra, jag var mest med matte för husse jobbade medan matte hade tagit ledigt för min skull, husse hade några dagar ledigt han med i början och vi lekte och myste alla tre, jag säger tre för i början tyckte jag småhussarna var otäcka, de lät så mycket och sprang runt så fort, men efter hand lärde jag mig att dem är jätteroliga små människor.

* Jag fick börja lära mig lite saker, som tex hoppa in i bilen själv, det var bland det första vi började med för matte tyckte det var bökigt o bära in mig, spec när jag hade lortat ner mig. Med snäll röst, godis och lite hjälp på traven så lärde jag mig till slut att det ju inte var så högt som det ser ut, dessutom så brukar man komma till något skojigt ställe när man åker bil så bilen har jag inget emot.

*Sedan dess har jag vuxit en del, och lärt mig massa nya saker.
bla att gå fot ordentligt, sen vill jag väl inte jämt göra det perfekt, är ju så mycket spännande att nosa på ute, men för de mesta går jag jättefint i koppel och även utan, men bäst gillar jag när de säger varsegod, för det betyder att jag får springa precis som jag vill o hur fort jag vill ända tills de ropar eller visslar på mig, då brukar det vankas godis eller något annat spännande!

*Sitt har jag kunnat sedan jag va en liten valp och nu kan jag även ligg, kryp, tass (börjar även förstå skillnad på höger o vänster tass) hopp, kan skillanden på kom och hit, när de säger hit vill de ha mig alles vid sidan av dem och när de bara ber mig komma så räcker det att jag kommer o tex sätter mig framför dem.
Skall är en till sak jag börjar förstå och likaså rulla runt.
Jag vet oxå att när jag går fot och vi möter andra jyckar så får jag inte hälsa om inte matte stannar och säger att jag får, jag är riktigt duktig på att följa med förbi utan att dra i kopplet och det gör matte o husse jätteglada =)

*Något av det viktigaste jag lärt mig är att vara lite mer självsäker.
I början ville jag ju gärna ha någon annan mer van hund framför mig som kunde kolla lite otäcka saker, nu måste jag själv ta det steget, det var lite jobbigt i början o matte fick ta mig fram till nya konstiga saker så jag fick se att det inte var farligt, nu är jag tryggare o vet ju att allt som ser otäckt ut inte är det, det gäller bara att lukta på det!

* Jag har börjat tycka om vattnet ute, i början av sommaren ville jag bara lukta på det, man ska ju liksom dricka vatten eller hur!? men nu har jag börjat förstå att det är ganska kul att springa runt i det oxå, doppar mig till magen och bruakr fånga kottar både på och unde rytan. Simma tycker jag inte om men får jag bara vänja mig lite till så kanske jag börjar gilla det med, jag har ju hört att andra hundar tycker om det, har dock inte haft någon kompis med mig som visat hur skoj det kan vara än...

*jag har lärt mig att man INTE ska fånga grodor!
jag hittade en i skogen i sommarstugan och tyckte jag skulle ta hem den till matte, för det första smakade den illa, sen blev matte irriterad och det värsta av allt var att smaken och något konstigt som grodan hade i kroppen gjorde att jag tuggade slem i två timmar, det bubblade ur munnen på mig och jag blev jätteledsen, matte torkade ur min mun med papper flera ggr men det bara bildades nytt slem USCH!!! 
smaka aldrig groda säger jag bara! när slemmandet väl gett sig sov jag hopkurad och ledsen, min matte tyckte jag var lite äcklig men samtidigt tyckte hon så klart synd om mig...
jag har iaf lärt mig en läxa =/
 
Ja mer då, finns säkert jättemycket mer att berätta om mina första 5 månaders hos matte och husse men mycket finns redan skrivet på mattes blogg så är ni nyfikna på det kan ni kika där! Den här, min första egna  blogg blir väldigt lång =)

(¯`°•.¸ ღ♥ღ ¸.•°´¯)

Vi får se vad som händer i framtiden, jag vet att matte precis anmält mig till en spårdag med andra springrar i dalarna, vilket hon tycker ska bli jättespännande!
Jag spårar jämt i skogen även om matte inte vet exakt vad det är jag luktar efter när nosen hela tiden är i marken, matte kan INGENTING om spår säger hon men hon tycker ändå det verkar skoj att få låta mig lära mig använda nosen till att spåra något speciellt.

Hon har även anmält intresse till agilityträning, så om det startas kurs ska vi nog vara med där.
Vi har hoppat lite hinder och gått genom tunnel både hemma och när vi hälsade på i Torsby och det tycker både matte och lillhusse Martin är kul, jag har böjrat tycka om det jag med! nu när jag förstår vad de menar med sitt HOPP o GENOM =)

Finns ju så mycket roligt att lära sig.

Matte ska få sätta sig o lägga in lite bilder på mig sen och ni kan räkna med att det kommer uppdateras här i bloggen!!!

(¯`°•.¸ ღ♥ღ ¸.•°´¯)

Ha en härlig dag!
Tass på er! / Decibel (genom matte)









RSS 2.0